Sázavský klášter - koncert pianistky a zpěvačky AIDY MUJAČIČ

Srdečně vás zveme v pátek 28. října od 18:00 hodin

do barokního refektáře Sázavského kláštera na nevšední umělecko - hudební zážitek:

pianistka a zpěvačka AIDA MUJAČIĆ

rodačka z Bosny a Hercegoviny

 jihoslovanské a také židovské písně v ladinu, staré španělštině, které sbíral na konci 19. století v Bosně a dalších oblastech bývalé Jugoslávie Ludvík Kuba.

Zpěvačka a pianistka Aida Mujačič se narodila na území bývalé Jugoslávie, kde jako malé dítě v 90. letech v městě Tuzla v dnešní Bosně a Hercegovině zažila na vlastní kůži probíhající válečný konflikt. Koncert je kombinací hudby a vzpomínek. V židovské písni v jazyce ladino (vlastně staré středověké španělštině) vysvětluje, jak se dostali židé ze Španělska na Balkán (po vyhnání v 15. století španělskou královnou), na jiné písni, proč vedle sebe v Bosně žijí katolíci, pravoslavní a muslimové a všichni mluví stejným či podobným jazykem.

Součástí programu tak jsou jsou i vzpomínky na válku v bývalé Jugoslávii pohledem tehdejšího malého dítěte.


Zpěvačka a pianistka, která přes klasické školení získané v rodné Bosně a Herzegovině, prošla transformací svých zájmů do oblasti tradiční hudby rodné vlasti (kde vedle písní pravoslavných, muslimských i katolických představuje i repertoár sefardských židů zpívaných v ladinu, fakticky středověké španělštině), moderní  přístupy k wordmusic (v etnojazzrockové kapele Korjen) a jazzu (kvartet Freetime britského saxofonisty George Haslama, volný improvizační až bigband Strakův pojízdný cirkus). Jako muzikoložka se zabývá výzkumy Ludvíka Kuby, který mapoval mimo jiné i hudbu bosenského regionu. Kromě hudby se zabývá i  divadlem, je autorkou a režisérkou  představení Druhá kůže. Také se snaží propojovat různé druhy umění s prostorem a místem ve kterém se hraje, s důrazem na ekologická a enviromentální témata.